Wat is 'ghosting' en 'screen tearing' in gaming monitoren en hoe te vermijden?

Wat is 'ghosting' en 'screen tearing' in gaming monitoren en hoe te vermijden?

Bij het kiezen van de ideale gaming monitor speelt de kwaliteit van het beeld een cruciale rol in de beste speelervaring. Daarom is het belangrijk om te weten wat 'ghosting' en 'screen tearing' zijn, aangezien deze veelvoorkomende problemen de spelervaring negatief kunnen beïnvloeden. In deze blog leggen we uit wat ghosting en screen tearing zijn, wat de oorzaken zijn en hoe deze vervelende problemen kunnen worden vermeden.

Wat is 'ghosting'?

Definitie en uitleg van ghosting

Ghosting is een probleem waarbij er na een snelle beweging op het scherm een 'spookbeeld' achterblijft. Dit betekent dat een oud beeld blijft hangen terwijl een nieuw beeld verschijnt, waardoor er een vervaging of een dubbele afbeelding ontstaat. Dit kan erg storend zijn tijdens het spelen van videogames, vooral bij snelle en competitieve games waarin snelle reflexen en bewegingen essentieel zijn.

Oorzaken van ghosting

Ghosting wordt meestal veroorzaakt door een trage reactietijd of 'response time' van de monitor. De reactietijd is de snelheid waarmee de pixels op het scherm van kleur veranderen. Een langzamere reactietijd zorgt voor een vertraging bij het verwisselen van de ene kleur naar de andere, wat resulteert in het nalaten van spookbeelden op het scherm. Een andere oorzaak van ghosting is bewegingsonscherpte ('motion blur'), wat vaak wordt veroorzaakt door de stand van de monitor, zoals bij interlaced beeldschermen.

Wat is 'screen tearing'?

Definitie en uitleg van screen tearing

Screen tearing is een ongewenst visueel effect dat optreedt wanneer de framesnelheid van de GPU niet overeenkomt met de verversingssnelheid ('refresh rate') van de monitor. Dit zorgt voor een onscherp beeld met horizontale lijnen en kan de speelervaring aanzienlijk verminderen. Net als ghosting is screen tearing bijzonder storend in snelle en competitieve games.

Oorzaken van screen tearing

De meest voorkomende oorzaak van screen tearing is wanneer de GPU meer frames per seconde (fps) produceert dan de monitor kan weergeven. Dit leidt tot een ongelijkmatige verdeling van frames, waardoor de monitor halve beelden laat zien en lijnen op het scherm veroorzaakt. Snel veranderende beelden tijdens snelle gameplay vergroten de kans op screen tearing.

Hoe 'ghosting' en 'screen tearing' te voorkomen of verminderen?

Kies de juiste gaming monitor

Bij het aanschaffen van een nieuwe gaming monitor is het belangrijk om te letten op de specificaties die zowel ghosting als screen tearing minimaliseren. Zoek naar een monitor met een snelle reactietijd, bij voorkeur 1 ms of sneller. Daarnaast is het aan te raden om te kiezen voor een monitor met een hoge verversingssnelheid, zoals 144 Hz of hoger, om ervoor te zorgen dat het scherm in staat is om snel veranderende beelden bij te houden.

De juiste instellingen voor de monitor

Er zijn verschillende instellingen en tweaks die je kunt uitvoeren om de kans op ghosting en screen tearing te verminderen. Overweeg bijvoorbeeld het overklocken van je monitor om de verversingssnelheid te verhogen. Zorg er echter voor dat je altijd eerst de handleiding van de monitor raadpleegt om te zien of dit mogelijk is en om geen schade aan de monitor te veroorzaken.

Het is ook van belang om de juiste kabels en aansluitingen te gebruiken, zoals HDMI 2.0, DisplayPort of DVI, die hogere bandbreedtes en verversingssnelheden ondersteunen. Daarnaast kun je in de instellingen van de monitor zoeken naar opties om bewegingsonscherpte te verminderen of uit te schakelen.

Gebruik technologieën die ghosting en screen tearing tegengaan

Er zijn verschillende technologieën ontwikkeld om ghosting en screen tearing te bestrijden. Zo bestaat er Vertical Sync (V-Sync), een technologie die ervoor zorgt dat de GPU wacht totdat de monitor klaar is met het verversen van een beeld voordat het volgende frame wordt geproduceerd. Hierdoor wordt screen tearing verminderd, maar het kan wel enige inputlag veroorzaken.

Een geavanceerdere oplossing is het gebruik van Adaptive Sync-technologieën zoals Nvidia's G-Sync en AMD's FreeSync. Deze technologieën zorgen voor een soepelere speelervaring door de verversingssnelheid van de monitor synchroon te laten lopen met de framesnelheid van de GPU. Hierdoor wordt zowel screen tearing als ghosting effectief verminderd.

Sommige gaming monitoren beschikken over extra technieken of speciale gaming-modi om motion blur en screen tearing tegen te gaan.

Slot

Ghosting en screen tearing zijn hinderlijke problemen die de spelervaring negatief kunnen beïnvloeden. Om een optimale speelervaring te garanderen, is het belangrijk om deze problemen te herkennen en te weten hoe je ze kunt vermijden.

Kies de juiste monitor met een snelle reactietijd en een hoge verversingssnelheid, pas de juiste instellingen toe en maak gebruik van effectieve technologieën zoals V-Sync en Adaptive Sync om een soepele gaming-ervaring te waarborgen. Door een geïnformeerde keuze te maken bij de aanschaf van een gaming monitor, zul je optimaal kunnen genieten van je favoriete videogames zonder last te hebben van vervelende beeldproblemen.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle gaming monitoren.

© 2024 Beste Gaming Monitor, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten