Gaming monitoren en energieverbruik: waar op te letten

Gaming monitoren en energieverbruik: waar op te letten

Het kiezen van een gaming monitor is een belangrijke beslissing voor gaming liefhebbers. Eén van de belangrijke aspecten waar gamers op moeten letten, is het energieverbruik van de monitor. Energie-efficiënte gaming monitoren dragen niet alleen bij aan een lagere energierekening, maar zijn ook beter voor het milieu. In deze blog geven we je enkele tips en aandachtspunten bij het kiezen van een energiezuinige gaming monitor.

Schermtype en energieverbruik

Er zijn verschillende schermtypes beschikbaar op de markt, zoals LCD-, LED- en OLED-schermen. Elk schermtype heeft zijn eigen energieverbruik en beeldkwaliteit. We bespreken hier de voordelen en nadelen van elk schermtype in termen van energie-efficiëntie.

  • LCD-schermen: Deze schermen maken gebruik van vloeibare kristallen en een achtergrondverlichting voor het weergeven van beelden. LCD-schermen hebben over het algemeen een lager energieverbruik dan OLED-schermen, maar kunnen qua beeldkwaliteit en contrast achterblijven bij LED- en OLED-schermen.

  • LED-schermen: LED-schermen zijn een variant van LCD-schermen, waarbij kleine LED's worden gebruikt voor de achtergrondverlichting. Hierdoor kunnen LED-schermen een betere beeldkwaliteit bieden in vergelijking met standaard LCD-schermen. Bovendien zijn LED-schermen energiezuiniger dan traditionele LCD-schermen.

  • OLED-schermen: Deze schermen maken gebruik van organische materialen die licht uitstralen wanneer er elektrische stroom doorheen loopt. Dit betekent dat OLED-schermen geen gebruikmaken van achtergrondverlichting, waardoor ze in staat zijn om diepere zwarttinten en een hoger contrast te bieden. Echter, het energieverbruik van OLED-schermen kan hoger zijn dan dat van LCD- en LED-schermen, vooral bij het weergeven van lichte beelden.

Schermformaat en energieverbruik

Het schermformaat van je gaming monitor heeft ook invloed op het energieverbruik. Grotere schermen verbruiken over het algemeen meer energie dan kleinere schermen. Als je een monitor kiest met een groot schermformaat, houd er dan rekening mee dat dit ten koste kan gaan van de energie-efficiëntie. Hier zijn enkele richtlijnen om een balans te vinden tussen schermformaat, spelervaring en energiezuinigheid:

  • Kies een gaming monitor met een geschikt schermformaat voor je beschikbare ruimte en speelstijl.
  • Overschrijd niet de aanbevolen kijkafstand voor je schermformaat. Zelfs een grotere, energiezuinige monitor kan zijn energiebezuinigingen teniet doen als je te dicht op het scherm zit en daardoor een lagere resolutie of helderheid moet toepassen.
  • Overweeg een ultrawide monitor als je meerdere schermen wilt vervangen. Het verbruik van één energiezuinige ultrawide monitor kan lager zijn dan dat van meerdere kleinere monitoren samen.

Resolutie en energieverbruik

De schermresolutie is een belangrijke factor bij het energieverbruik van gaming monitoren. Hogere resoluties, zoals 4K en 8K, kunnen meer energie verbruiken dan lagere resoluties, zoals 1080p (Full HD). Dit komt omdat een hogere resolutie meer pixels bevat en elke pixel afzonderlijk van stroom moet worden voorzien.

  • Overweeg het energieverbruik bij het kiezen van een gaming monitor met een hogere resolutie. Weeg het voordeel van de verbeterde beeldkwaliteit af tegen het toegenomen energieverbruik en de benodigde hardware-upgrades om de hogere resolutie in games te kunnen draaien.
  • Als je besluit om voor een 4K- of 8K-gaming monitor te gaan, kies er dan een met energiebesparende functies, zoals automatische helderheidsaanpassing of een energiezuiniger schermtype.

Verversingssnelheid (Refresh Rate) en energieverbruik

De verversingssnelheid van je gaming monitor heeft ook invloed op het energieverbruik. Een hogere verversingssnelheid betekent dat het scherm vaker per seconde ververst en dus meer energie gebruikt. Een 144 Hz monitor verbruikt bijvoorbeeld meer energie dan een 60 Hz monitor.

  • Weeg de voordelen van een hogere verversingssnelheid, zoals vloeiendere gameplay en snellere reactietijden, af tegen het hogere energieverbruik.
  • Als je kiest voor een gaming monitor met een hoge verversingssnelheid, zorg dan dat je hardware hierop aansluit. Zonder bijpassende videokaart zou de monitor de hoge verversingssnelheid namelijk niet ten volle benutten, en zowel de spelervaring als energiezuinigheid teniet doen.

Helderheid en energieverbruik

De helderheid van je gaming monitor heeft invloed op het energieverbruik. Hoe helderder het scherm, hoe meer energie het verbruikt. Hier zijn enkele tips voor het aanpassen van de helderheid van je gaming monitor om energie te besparen:

  • Pas de helderheid van je monitor aan op basis van de lichtomstandigheden in je kamer. Een lagere helderheid is voldoende bij weinig omgevingslicht, terwijl je het scherm helderder kunt maken als er veel zonlicht binnenkomt.
  • Gebruik de automatische helderheidsinstelling, als je monitor deze functie heeft. Hierbij past de monitor de helderheid automatisch aan op basis van het omgevingslicht, waardoor energie wordt bespaard zonder dat je er zelf aan hoeft te denken.
  • Als je monitor geen automatische helderheidsinstelling heeft, overweeg dan om een externe lichtsensor aan te schaffen die je monitor kan aansturen.

Energiespaarstand en andere energiebesparende functies

Gaming monitoren kunnen verschillende energiebesparende functies bieden om het energieverbruik te verminderen. Hier zijn enkele energiebesparende functies die je kunt overwegen:

  • Automatische uitschakeling of stand-by modus: Zorgt ervoor dat de monitor automatisch wordt uitgeschakeld of in een energiezuinige stand-by modus gaat als deze gedurende een bepaalde periode niet wordt gebruikt.
  • Automatische helderheidsaanpassing: Past de helderheid van het scherm automatisch aan op basis van het omgevingslicht, waardoor onnodig energieverbruik wordt verminderd.
  • Energiebesparende modi: Biedt vooraf ingestelde energiebesparende instellingen, zoals een gereduceerd helderheidsniveau of lagere verversingssnelheid voor niet-gaming toepassingen.

Let op de aanwezigheid van deze functies bij het kiezen van een gaming monitor, zodat je de spelervaring kunt optimaliseren zonder onnodig energieverbruik.

Energy Star-certificering en andere energie-efficiëntiecertificaten

Bij het kiezen van een gaming monitor is het raadzaam om te controleren welke energie-efficiëntiecertificaten de monitor heeft. Een bekend certificaat is de Energy Star-certificering, die wordt toegekend aan producten die voldoen aan bepaalde energiebesparingscriteria. Monitoren met een Energy Star-certificering verbruiken doorgaans minder energie dan monitoren zonder dit certificaat.

Let op de aanwezigheid van betrouwbare energie-efficiëntiecertificaten bij het kiezen van je gaming monitor. Dit geeft je een beter inzicht in het energieverbruik van de monitor en helpt je bij het maken van een geïnformeerde keuze.

Conclusie

Het kiezen van een energiezuinige gaming monitor is een belangrijke overweging als je om het milieu en je energierekening geeft. Let op zaken als schermtype, formaat, resolutie, verversingssnelheid, helderheid, energiebesparende functies en certificeringen bij het maken van je keuze. Door hier rekening mee te houden, kun je genieten van een geweldige spelervaring zonder negatieve gevolgen voor het milieu of je portemonnee.

Klaar om een keuze te maken?
Bekijk dan nu alle gaming monitoren.

© 2024 Beste Gaming Monitor, onderdeel van mshops.
Bekijk ook onze andere producten